Bevægelsesjulekalender er populær på landets skoler
136.000 elever fra 949 skoler landet over får en aktivitetsrig december med en masse ekstra bevægelse i undervisningen. De åbner nemlig hver skoledag i december en ny låge i Dansk Skoleidræts bevægelsesjulekalender, der gemmer på sjove aktiviteter og anderledes øvelser.
Pebernødder, kalenderlys og juleklip i lange baner. December er traditionernes tid, og for mange skoler er en af de faste af slagsen deltagelse i Dansk Skoleidræts bevægelsesjulekalender. I år er ingen undtagelse, for 136.000 elever i 6100 forskellige klasser på 949 skoler fra hele landet er tilmeldt årets udgave. De kan dermed se frem til øvelser med kreative titler som ”Guirlandeløb”, ”Fitnesskaos”, ”Den usynlige stol” og ”Vælt en mur”.
Julekalenderen er gratis at deltage i, når man som klasse har tilmeldt sig, og den foregår online på Dansk Skoleidræts hjemmeside, hvor der hver dag offentliggøres en ny brain break, der er udviklet til lejligheden. En brain break er en kort aktiv pause, der fremmer læringsparatheden – en nem måde at få ilt til hjernen og ny energi.
– Det er fantastisk, at bevægelsesjulekalenderen igen i år er så populær, for der er ingen tvivl om, at den kan være med til at skabe variation i skoledagen for de mange tusinde deltagende elever og give nogle sjove fælles stunder i klasserne. Og for underviserne er det nem inspiration til at få bevægelse ind i timerne, siger Kira Mogensen, der er projektleder i Dansk Skoleidræt.
Refleksion i klassen
Som et ekstra element sætter bevægelsesjulekalenderen fokus på, hvordan man kan skabe et fælles sprog i klassen omkring bevægelse, og at bevægelse kan være rigtig mange ting. Som en del af arbejdet med julekalenderen kan eleverne således angive, om dagens brain break hører til bevægelseskategorierne ”Koncentration og opmærksomhed”, ”Puls og styrke”, ”Tillid og Samarbejde” eller ”Koordination”.
– Bevægelsesjulekalenderen lægger op til, at klassen får skabt en bevidsthed om, at der kan være flere forskellige bevægelseselementer på spil. At et aktivt afbræk fx ikke altid er lig med sved på panden. Det er vigtigt, at både underviser og elever er bevidste om, at bevægelse kan have mange former og tjene forskellige formål, siger Kira Mogensen.
Vigtigt fortsat at prioritere bevægelse
I oktober udkom regeringen med sit nye skoleudspil. Heri lægges der op til, at det nuværende lovkrav om 45 minutters daglig bevægelse afskaffes. Der synes dog at være bred konsensus blandt politikerne om, at det ikke skal resultere i mindre bevægelse ude på skolerne, og i Dansk Skoleidræts optik skal frisættelsen da også give skolerne mulighed for, at der på bevægelsesområdet bliver mere fokus på kvaliteten frem for kvantiteten. Og i den sammenhæng er et initiativ som bevægelsesjulekalenderen centralt i det store billede.
– Bevægelse er med til at sikre den motivation i skoledagen, som er så vigtig for mange elevers læring og trivsel. Når eleverne bruger kroppen, styrker det deres evne til at forstå og huske det faglige stof. Så med de mange tilmeldte skoler, kan man roligt sige, at julen også er hjernernes fest, siger Kira Mogensen.
Læs mere om bevægelsesjulekalenderen her
Fakta om Dansk Skoleidræt
Dansk Skoleidræt er en landsdækkende, non-profit idrætsorganisation, der arbejder for at fremme alle elevers læring og trivsel gennem idræt og bevægelse i en varieret skoledag.
Dansk Skoleidræt er som den eneste organisation i Danmark stærkt forankret i både skoleverdenen og idrætsverdenen. Gennem 15 kredsforeninger, der alle drives af aktive idrætslærere, forgrener organisationen sig helt ud på lærerværelserne, på boldbanen og i idrætshallen – og bringer skoleidrætten ud i alle dele af landet.
Hvor landssekretariatet i Nyborg bl.a. udvikler inspirationsmaterialer til skolernes arbejde med idrætsfaget og med bevægelse i undervisningen, sørger kredsforeningerne for at arrangere stævner, turneringer, træf og andre arrangementer, skolerne lokalt kan deltage i.
Kommentarer