Mariager

De orange veste kalder … i Mariager!

Når man sådan går rundt i Mariagers gamle gader, kan man ikke undgå at tænke på, hvor mange fortællinger, der må ligge gemt i den lille by!

En af dem, der via et frivilligt job som guide har fortalt om byen i mange år, er Anne Thayssen.

Personligt har jeg altid været historisk interesseret – lige siden min barndom, hvor jeg havde nogle rigtig gode historielærere, der vakte min interesse. Desuden er jeg født og opvokset i Mariager. Der skete så det, at jeg grundet min uddannelse, arbejde og familieliv flyttede fra Mariager. I 1993 vendte min mand og jeg tilbage til Mariager, og efter min pensionering som underviser på sygeplejeskolen i Randers, så fik jeg mere tid til at dyrke de historiske rødder. Jeg har suget rigtig meget til mig af dygtige lokale kræfter, jeg har været med på rundvisninger, i både by, kirke og omegn. Flere af dem som jeg har været på rundvisninger med, har også skrevet og udgivet mange ting, hvor man kan få en masse spændende ting at vide. De personer har også været med til at vedligeholde fortællingerne og de gode historier om Mariager, og dem skylder man en stor tak. Der er sågar lavet en tegneserie om stort og småt i Mariager lige fra oldtiden til vore dage. Jeg vil gerne fremhæve, at jeg har suget meget til mig af dem, som har skrevet og vist rundt og givet ”arven” videre, fortæller Anne Thayssen om sin baggrund for a være guide i Mariager. 

Hvilke mennesker søger om guidede ture i Mariager?

Der kommer mange overnattende turister til Mariager, og en del af dem er interesseret i at høre mere om historien og hvorfor gadebilledet ser ud som det gør. Denne gruppe melder sig til byvandringer. Disse bliver annonceret i turistsæsonen. Den største gruppe, der ønsker guidede ture i Mariager er foreninger af alle slags. De kommer som regel i bus. Der er menighedsråd, der ønsker at se og høre om Mariager kirke, og der er pensionistforeninger, der ønsker at vide mere om ”Rosernes by” og derefter spise medbragt mad. Det kan også være en del af turen, at der er bestilt kaffe på en af byernes restauranter. Der kan også være tale om små, private grupper, som har særlige formål med turene, det kan være bryllupsgæster, fødselsdagsselskaber osv. Her kan grupperne være meget små. En fællesnævner for alle er, at der er godt humør og glæde ved at høre, hvad der fortælles

Hvorfor er det ulønnet at være guide, når det ikke er gratis at få guidede ture?

Guideordningen bygger på frivillighed, og den frihed det giver. Udover udgifter til administration går indtægterne til byens foreningsliv, f.eks. Birgittaforeningen, CittaSlow, Havnens Venner, Fiskeriforeningen, Havnekoret og forskellige projekter, som vi gerne vil støtte. Vi har f.eks. doneret bænke til byen, dekorering af bryllupssalen på det gamle rådhus, og midler til Godtfolk i Mariager. På den måde kommer midlerne tilbage til nogle af de foreninger, som aktivt arbejder for vores by til gavn og glæde for både turister og fastboende.

Hvordan hjælpes nye guider til at varetage guidejobbet?

Har man mod på at snuse til guidejobbet sker det ved ”sidemandsoplæring”, hvor man kan følges med en erfaren guide, og blive sat ind i det. Altså en slags ”følordning”. Der er udarbejdet planer og turforslag som støtte, og derudover er der lavet en liste med relevant litteratur, og diverse oplysningsmateriale man kan sætte sig ind i. Indtil nu består guidekorpset mest af en håndfuld pensionister, men også yngre personer vil være meget velkomne, det ville jo være skønt, om vi kan bære Mariagers historie videre i næste generation. Heldigvis fornemmer man en vågnende interesse for det historiske, ikke mindst via TV med dokumentarprogrammer og i nye spillefilm og romaner. Desuden har vi et aktivt lokalhistorisk arkiv, som laver fine lokalhistoriske udstillinger. Mariager har jo virkelig meget at byde på hvad angår både lokalhistorie og den større historie, som vi er en del af. I øjeblikket er der fem guider. Vi håber via denne artikel, at flere kan få lyst til at være guide, så antallet kan forøges, og opgaverne fordeles mellem flere. 

Hvordan er guiderne organiseret med hensyn til bookinger, betalinger med videre?

Man booker ture og rundvisninger via Mariager boghandel, og deltagerne afregner samme sted, enten ved bankoverførsel eller MobilePay, og så fordeles turene på en oversigtsplan, hvor den enkelte guide skriver sig på, sådan som det nu kan passe ind i ens kalender. Både deltagerantal, tid, sted og varighed er aftalt på forhånd og koordineret med f.eks. kirkens kalender, ligesom vi altid får oplyst både kontaktperson og tlf.nr samt deltagernes dagsprogram mv. En guided tur tager typisk 1/12 time, men kan forlænges, og de ligger dels om formiddagen, dels om eftermiddagen, alle ugens 7 dage. Desuden samarbejder vi indbyrdes og hjælper hinanden, og mødes forår og efterår, idet højsæsonen ligger fra maj til oktober.

Er det meget tidkrævende at være guide?

Det er op til én selv, hvor mange gange man ”er på”. Men det skal jo selvfølgelig gerne hænge sammen, så vi kan imødekomme efterspørgslen og undgå aflysninger. Ved større selskaber er vi 2 guider. Under coronarestriktionerne har vi ikke haft så travlt som tidligere, men når der kommer gang i den igen, så får vi brug flere guider for at være dækket ind.

Hvilke steder i Mariager er værd at fortælle om som guide?

Vores flotte klosterkirke er selvfølgelig oplagt, og er et yndet mål for turister sammen med de gamle gader og bygninger, som danner en helhed og skaber en speciel atmosfære, med små torve, pladser og stier. Bindingsværksgårdene, som for eksempel Museet, er helt specielle, og det gamle Rådhus. På Egepladsen starter fortællingen om alt det, som ligger under asfalten i dag, nemlig byens ældste kirke og vandmølle, og på en havnevandring får man historien om byens udvikling fra fiskerleje til trafikhavn og havneområdets nutidige rekreative og oplevelsesrige miljø. ”Rosenhaven” skal heller ikke glemmes, den er smuk, når den står i fuldt flor og er jo et vartegn for Mariager – Rosernes by.

På Hohøj får man historien om de ældste bosætninger med deres oldtidsagre og grave og naturligvis den eventyrlige bronzealderhøj.

Hvilke oplevelser har du haft som guide?

Det er altid en god oplevelse at være guide, fordi man møder så mange interesserede, lydhøre og spørgelystne mennesker. Jeg oplever at mange har sat sig ind i tingene på forhånd, mens andre bare nyder det at være på tur og komme ud og se og opleve noget. Begge dele er fint for mig. Jeg prøver at tilpasse min guidning efter deltagerne, så derfor er det aldrig rutinepræget, men det kræver selvfølgelig at man har noget viden og et par gode historier at fortælle ud fra. Folk kan finde en masse på deres telefon i form af apps, og google og hjemmesider nu om dage. Men jeg kan også mærke, at den mundtlige formidling, hvor man både fortæller og viser de ting som man fortæller om, er med til at gøre det levende og gør, at mange kan genkende sig selv og deres egen historie i tingene, selv om de kommer fra et helt andet sted i landet, og det er jo med til at binde os sammen som mennesker, det, at vi har en fælle historie. Som guide har jeg oplevet at guide i sol, regn og blæst. Sågar skybrud, hvor alle måtte flygte i dækning, og jeg har også oplevet at måtte ændre programmet, men det ender som regel med at alt ordner sig!

Og så kan jeg godt lide tanken om, at nu fik jeg da sat Mariager på landkortet og gjort lidt reklame for vores lille by som vi godt kan være stolte af, så vi ikke kun er kendt for noget med ”iltsvind og en vis omfartsvej”.

En anden god oplevelse er det at være guide for nogle af byens egne borgere, og høre dem blive overraskede over, hvor lidt de egentlig vidste om deres egen by, hvoraf nogle endda både har boet og arbejdet her i en årrække! Der føler jeg, vi har noget at bidrage med som guider, og det inspirerer mig, når jeg kan mærke, det vækker genklang, glæde og interesse.

Hvorfor de orange veste?

For et par år siden besluttede vi, at vi skulle være mere synlige i gadebilledet. Som tidligere nævnt er der normalt mange mennesker i byen i sommermånederne, og vi synes, at det er en fordel, at brugerne kan se os og vide, hvem man kan spørge. Så de orange veste er vores vartegn i byen. Udover vestene, der kan ses i mængden, har guiderne også mikrofoner, så det er muligt at fortælle uden at belaste stemmen.

Vi håber, at denne artikel kan give anledning til at vække en interesse for at afprøve sig selv som guide i Mariager. I vil blive taget godt i mod!

Kommentarer