Samfund

Der blev bart på bakketoppen nord for Handest

Den højtbeliggende gård nord for Handest mangler nu sin læbeskyttelse mod vest, dog har Jørn Brandsen fredet tre gamle træer ved hushjørnet, og de vil i de kommende år være et særskilt og karakteristisk kendetegn for ejendommen. Foto: Hedeselskabet

Landmand Jørn Brandsen har fået tildelt 10.000 kroner fra E.M. Dalgas’ Mindelegat som et tilskud til genetablering af læ og biodiversitet omkring ejendommen. Legatet er administreret af Hedeselskabet.

Jørn Brandsen overtog for tre år siden sit fødehjem som den fjerde generation på stedet, og det forpligter på flere områder. Dels er der ønsket om, at stedet skal danne ramme om et moderne familieliv, og dels er der ønsket om at videreføre et mindre landbrug som et aktivt landbrug, hvor der tages hensyn til naturen.

Den sidste del opfyldes ved, at bedriften består af en flok gallowaykvæg, der netop er fantastiske til afgræsning på en skånsom måde. Racen leverer desuden kvalitetskød og er hårdfør, fordi den har dobbelt hårlag, der beskytter mod kulde og regn og om sommeren mod insekter. Mange gange kan de begå sig på arealer, hvor andre kvægtyper giver op. Så på flere måder matcher de ejendommens placering på en vindblæst bakketop.

At vinden på denne forårsdag mærkes lidt tydeligere end ellers skyldes, at Jørn i efteråret fik ryddet den lægivende beplantning vest for ejendommen.

– Lægivende havde beplantningen måske været i mine forældres tid, men nu var den ældre, selvgroede beplantning blevet ret tynd, og der var ikke andet at gøre end at tage imod Hedeselskabets råd og få hjælp til et nyt bredt bælte, fortæller Jørn Brandsen.

Formålet med den nye beplantning er, at der skal være mere læ på ejendommen, men det skal også være en beplantning, der skaber bedre vilkår for dyr og insekter.

Jørn og familien vil gerne have træer og buske, der er grønne det meste af året og blomstrer på forskellige tidspunkter for at tilgodese dyrelivet. Samtidig skal den give harmoni til det nærliggende engareal, hvor der er mange forskellige planter, som de græssende gallowaykvæg plejer på bedste vis.

Mindelegatet skal efter planen bidrage til etablering af den nye beplantning, som udføres af HedeDanmark.

Om E.M. Dalgas’ Mindelegat

Legatet administreres af Hedeselskabet, og legatet har til formål at støtte initiativer, som medvirker til beplantning, læplantning, opdyrkning og kultivering eller andet, der omfattes af Hedeselskabets formålsparagraf. Legatet kan udbetales til personer, institutioner eller sammenslutninger.

Der er deadline 15. juni 2023. Ansøgningsskema kan findes på Hedeselskabets hjemmeside: www.hedeselskabet.dk/vi-stoetter/legater

Om Hedeselskabet

Vi bygger en bæredygtig fremtid – med naturen som partner

Hedeselskabet, der blev grundlagt i 1866, er en forening med status som erhvervsdrivende fond. I Hedeselskabet og i vores forretningsområder arbejder vi for at modvirke og afbøde klimaforandringer ved at begrænse og kompensere CO2-udledning, erstatte CO2-tunge materialer med bæredygtige alternativer og gennem klimasikringsløsninger. Vi medvirker til at øge biodiversiteten og udvikler effektive løsninger til fuld udnyttelse af naturens knappe ressourcer og til genanvendelse.

Hedeselskabet ejer en række virksomheder og beskæftiger cirka 1.000 medarbejdere inkl. associerede selskaber. Virksomheden omsatte i 2021 for cirka 2,1 milliarder kroner Læs mere på www.hedeselskabet.dk

Kommentarer