Samfund

Næsten en fordobling af svanemærket byggeri på to år

Antallet af svanemærkede byggerier vokser fortsat markant. På billedet ses AP Pensions 143 boliger i Carolinelunden i Fredericia. Foto: AP Pension & Arkitema.

Svanemærket byggeri fortsætter vækstrejsen. Nye tal fra Nordisk Miljømærkning viser næsten en fordobling i antallet af svanemærkede byggerier i Norden på kun to år. Dermed er der godt 23.000 svanemærkede lejligheder, huse, skoler og daginstitutioner i Norden – og mere end 42.000 nye på vej.

Nye tal fra Nordisk Miljømærkning viser, at antallet af svanemærkede byggerier i Danmark og i Norden er steget med 89 % på bare to år. Det betyder, at der nu findes godt 66.000 svanemærkede lejligheder, huse, skoler og daginstitutioner, der enten er opført eller under konstruktion.

”Det er glædeligt at følge den positive udvikling i antallet af svanemærkede byggerier, hvor der i løbet af de seneste år er sket en markant fremgang. Det vidner om, at byggebranchen i høj grad har fokus på at bidrage til den grønne omstilling, og her er Svanemærket et godt redskab, da mærket ser på hele byggeriets livscyklus. Særligt er det værd at bemærke bredden i svanemærkede byggerier, som bl.a. tæller lejligheder, daginstitutioner og skoler,” siger Martin Fabiansen, direktør i Miljømærkning Danmark.

Stor efterspørgsel blandt investorerne

Hos arkitektfirmaet Arkitema mærker man efterspørgslen på certificeringer, og det er særligt de store investorer, der stiller krav om certificeret byggeri.

”Vi oplever stor efterspørgsel på certificeringer. Investorerne vil gerne bidrage til den grønne omstilling, da flere ser økonomiske fordele ved at certificere,” fortæller Henrik Poulin, civilingeniør og senior bæredygtighedskonsulent hos Arkitema.

Arkitema er rådgiver for bl.a. AP Pension, som har taget en strategisk beslutning om kun at opføre svanemærkede boligbyggerier.

”Når en bygherre skal i gang med et nyt boligbyggeri, der skal certificeres, anbefaler vi ofte Svanemærket – Svanemærket er et stærkt kommunikationsredskab, fordi mange danskere kender mærket. Flere og flere slutbrugere efterspørger også byggeri, der er certificeret, og det kommer helt sikkert til at præge fremtidens byggeri,” siger Henrik Poulin.

Flere svanemærkede børnehuse i Gladsaxe Kommune

Også i Gladsaxe Kommune har man valgt at satse på Svanemærket. Her skal alle kommende børnehuse nemlig certificeres med Svanemærket.

Det gør vi, fordi vi som verdensmålskommune ønsker at sætte barren højt og gå forrest i forhold til bæredygtig omstilling. Og Svanemærket er med til at sikre et godt og sundt indeklima. Derudover er vi i gang med at bygge Nordens første svanemærkede og cirkulære børnehus, hvor vi genbruger materialer fra en gammel skole. Udover at det er godt for børn og medarbejdere, så lærer de entreprenører og håndværkere, som bygger for os, også en masse om at bygge mere miljømæssigt, bæredygtigt byggeri, som de kan tage med sig, når de skal bygge andre steder. Og så glæder det mig da, at flere andre kommuner har fået øjnene op for at bygge mere bæredygtigt, fortæller Gladsaxes borgmester Trine Græse.

Svanemærket har netop haft skærpede krav til nybyggeri i høring. De nye kriterier forventes at blive lanceret i slutningen af 2022.

Kommentarer