Stationsbygningen i Handest får nyt tag og skorsten
Sommersæsonen på veteranbanen Mariager-Handest er i fuld gang, men passager fra Handest må bære over med byggerod på stationen. Den gamle stationsbygning, der er fredet af Slots- og Kulturstyrelsen, er nemlig i øjeblikket ved at få renoveret tag og skorsten.
Veteranbanen har etableret projektet ‘Stationen – Unikt Kulturarvmødested’, med henblik på at bevare Handest station som en tids- og funktionstypisk dansk privatbanestation og skabe en autentisk og involverende formidling af en ‘tidslomme’ i 1930’erne.
– En vigtig kulturarv med historisk og kulturel betydning for udvikling af lokalsamfundene omkring stationsbyerne i Danmark, fortæller veteranbanens driftsbestyrer Katrine Blåberg Andersen i en pressemeddelelse.
Handest station er fredet af Slots Kulturstyrelsen med baggrund i en “betydelig kulturhistorisk værdi”. Veteranbanen har etableret projektet i 4 faser, hvor fase 1 var genetablering af stationsmiljøet med kvægrampe, ny perron samt brændeskur og køkkengård, hvilket er gennemført i 2021.
Kvægrampen og kvægfolden, som alle privatbanens landstationer var forsynet med, blev i banens storhedstid i 30’erne og 40’erne anvendt af egnens landmænd, når deres kvæg og svin skulle sendes til slagtning.
Dyrene blev sat ind i foldene, hvorefter dagens godstog, via rampen, samlede dyrene op og personalet anbragte dem i godsvogne, hvor endestationen var slagterierne i Randers eller Viborg.
Støtte til fase 2
Det er lykkedes for os at opnå økonomisk støtte til projektets fase 2 fra ELRO-fonden og fra Slots- og Kulturstyrelsen med henblik på at renovere taget og få genetableret bygningens skorsten. Dette arbejde er håndværkerne gået i gang med for et par ugers tid siden, og derfor roder vi lidt på stationen, men det bliver godt igen inden for en måneds tid, forklarer Katrine Blåberg Andersen.
Projektet har desuden modtaget støtte fra Lokalrådet i Mariagerfjord Kommune samt en donation fra Eurowind Assest Management A/S fra puljen vedrørende Vindpark Handest Hede.
Fase 3 i projektet består i omfugning af facaderne, og fase 4 omfatter bygningens indvendige restaurering.
– Vi er i fuld i gang med at søge fondsmidler til fase 3 og 4, siger Katrine Blåberg Andersen, som foreløbig glæder sig til snart at kunne præsentere den 95 år gamle Handest station med nyt flot tegltag for de togrejsende.
Under hele renoveringen er stationskiosken i Handest naturligvis åben på køredagene for at betjene vores mange turister, og veterantogene følger køreplanen, uanset roderiet.
Kommentarer