Mariager

Ta’ til kuffert-dag med Veteranbanen for fuld musik

Sigfreds Fodvarmere fra Hobro står klar på søndag til at sende rejsende afsted for fuld musik fra Handest station. Foto: Asger Christiansen

“Har du en gammel kuffert? Så har vi en gratis togtur til dig!” Sådan lyder det fra Veteranbanen, som på søndag den 26. juni afholder sin traditionsrige Kuffert-dag, hvor ‘kuffert-klædte’ rejsende kommer gratis med toget.

Har du en gammel kuffert med stil, så støv den af og tag den med på Handest station på søndag 26. juni. Så kommer du gratis med veterantoget til Mariager toget.

– Alle voksne, der hver medbringer en ægte gammel pap- eller læderkuffert, kører gratis med veterantoget på søndag, fortæller veteranbanens driftsbestyrer Katrine Blåberg Andersen og påpeger, at rejsekufferten skal være fra før ‘plastikalderen’.

–Sportstasker, nylon-rygsække og  reklametasker gælder heller ikke, fastslår hun.

Til gengæld opfordrer hun til, at man går ‘all in’ og kommer udklædt som de medvirkende i for eksempel Matador eller Badehotellet.

– Mange gør det allerede, og det gør blot dagen endnu festligere, fortæller driftsbestyreren.

For mange af gæsterne til ‘Kuffert-dag’ er det blevet en tradition at møde op i tidssvarende beklædning. Foto: Asger Christiansen

Så er der afgang

Alle banens personvogne er ude at køre denne dag. Lige fra den ældste personvogn fra 1910, til  banens nyeste og yngste personvogn, bygget 1934; fem år efter, Mads Skjern ankom til  Korsbæk.

På Kuffert-dagen fremføres togene af Veteranbanens store røde diesellokomotiv, der i  1953 blev bygget af Frichs A/S til de daværende Horsens Vestbaner.

Ved afgangen fra Handest står stationsbestyreren klar med ‘spejlægget’, og familie og venner kan vinke farvel, mens toget langsomt og sindigt kører ud fra perronen.

Så er der afgang fra Handest. Stationsbestyreren står med ‘spejlægget’ og familie og venner vinker farvel, mens toget langsomt og sindigt kører ud fra perronen. Foto: Asger Christiansen

God tid til at nyde udsigten

Fra togets åbne endeperroner kan passagerne glæde sig til en fantastisk udsigt over Mariager Fjord, bøgeskovene syd for fjorden og de frodige græsmarker i det kuperede landskab mod True og Vester Tørslev. Man har også et flot vue ud over den smukke Glenstrup Sø samt hedearealerne mellem Glenstrup og Handest.

Og i det gamle tog er der god tid til at nyde omgivelserne undervejs på den 45 minutter lange køretur.

– Når du kommer med din gamle rejsekuffert, skal du ikke forvente, at turen bliver som i ‘Den flyvende kuffert’ og med eksprestogsfart. Veterantoges hastighed er 30  kilometer i timen, men til gengæld lover vi, du får sjælen med dig, fortæller Katrine Blåberg Andersen og tilføjer:

– Læn dig tilbage i sæderne og drøm dig tilbage til ‘Korsbæktiden’. Måske er det endda ‘Røde’, der håndterer din kuffert, når du kommer til Handest? – Hvem ved?

Togturen akkompagneres med flittig brug af  lokomotivfløjten.

Fra togets endeperroner kan man rigtigt nyde den smukke natur undervejs. Foto: Remi Carsten Lindby

Mad og masser af oplevelser

Har man lyst til at stå af på et af rutens trinbrætter eller stationer undervejs, er det også en mulighed. Så bliver man samlet op, når toget kører tilbage.

Før eller efter togturen fra Handest bør man aflægge et besøg i ventesalen og stationskontoret i Handest, der er indrettet som i 30’erne, lyder opfordringen fra Katrine Blåberg Andersen.

– Her skuer landets regent i daværende periode, Christian X, ud over kontoret, og her hersker statsminister Staunings ånd og ”intet kaos”. Præcist her i Handest kunne Mads Skjern være stået af i 1929; men han valgte som bekendt Korsbæk i stedet for, siger hun.

Rejsende på togturen, som ofte er familier med børn, opfordres til at medbringe en madkurv og kaffe, som kan nydes undervejs på turen. Men man kan også vælge at spise sin medbragte mad på de forskellige stop under vejs.

– Det medbragte smager garanteret dobbelt så godt i de gamle personvogne eller på den snart hundrede år gamle  jernbanestation, slutter Katrine Blåberg Andersen.

Børnene er vilde med en udflugt i det gamle veterantog. Foto: Remi Carsten Lindby

Kommentarer