Hadsund

Tandlægestol åbner munden på mennesker med demens

Til ære for fotografen giver plejecenterleder Dorthe Lynge Isaksen social- og sundhedsassistent Andy Nabiri en tur i Skovgårdens tandlægestol. Foto: Mariagerfjord Kommune

Demenscenter Skovgårdens vinder pris for snild idé, der forbedrer dementes tandhygiejne.

Tandsmerter er ofte en træls følgesvend til en demensdiagnose. Det er nemlig svært at hjælpe mennesker med demens med at passe deres tænder.

Nu har demenscenter Skovgården i Hadsund imidlertid hittet på en ny snild ide, der beredvilligt får dem til at åbne munden for både daglig tandbørstning og tandlægens kyndige behandling. Ja, faktisk er erfaringerne så gode, at Skovgården har fået en pris på årets Demenstopmøde, der løb af stablen i Fåborg.

På demenscentret har man simpelthen installeret en rigtig tandlægestol. Når først beboerne sætter sig til rette, viser erfaringerne, at munden automatisk går op.

– Når vores beboere sætter i stolen, får de en oplevelse af, at nu er de ved tandlægen og der skal man naturligvis åbne munden, så tandlægen komme til. Dermed kan vi børste deres tænder i ro og mag og beboerne kan få hjælp af tandlægen til tandrensning, siger Dorthe Lynge Isaksen, der er leder på Skovgården.

Hun glæder sig over, at tandlægestolen sparer de ældre for mange unødige smerter.

– Det er synd, når mennesker med demens må slås med ondt i tænderne. Derfor tog jeg en snak med kommunens overtandlæge om problemet. Sammen fik den idé at få en ægte tandlægestol på Skovgården. Det skulle vise sig at være en stor succes, siger Dorthe.

Stolen kan vippes tilbage og dermed kan tandlægen bedre kan komme til at kigge i munden og finde huller, som ellers ikke vil blive opdaget.

Det spiller også en stor rolle, at beboerne befinder sig i kendte omgivelser med mennesker de kender og har tillid til. Når tandlægen er på besøg sørger Skovgården musikterapeut for hyggelig musiceren, så beboerne slapper af, mens undersøgelsen og behandlingen finder sted.

På Skovgården håber Dorthe Lynge Isaksen, at tandlægestolen kan inspirere andre demenscentre i Danmark.

– Vi skal dele vores gode erfaringer på tværs af kommunegrænser, så de kommer alle mennesker med demens til gode. Derfor er jeg glad for, at vi løb med prisen for ‘årets demensvenlige boligindretning’. Jeg ser det både som anerkendelse af vores indsats for give vores beboere et godt og værdigt liv og en måde at skabe opmærksomhed om den gode ide, slutter Dorthe Lynge Isaksen.

 

Kommentarer